Raamdecoratie & kindveiligheid

Zoals zoveel spullen in huis is ook raamdecoratie niet immuun voor grijpgrage kinderhandjes. Zo oefenen vooral koorden en kettingen van jaloezieën en rolgordijnen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op jonge kinderen. Helaas kan dit gevaarlijke situaties opleveren voor onderzoekende kids met mogelijk verstrikt raken of stikken als gevolg.  

Om zulke afschuwelijke scenario’s zoveel mogelijk te kunnen voorkomen, houdt Home Raamdecoratie zich strikt aan de Europese Richtlijnen (EN13120) voor producenten en leveranciers van raamdecoratie. Daarbij kun je bij het ontvangen van jouw jaloezieën of rolgordijnen altijd uitgaan van de volgende bijgeleverde kindvriendelijke elementen:  

Kettinghouder 

Een rolgordijn besteld met ketting? Dan wordt er standaard een kettinghouder met de bestelling meegestuurd om in of op het kozijn te bevestigen. De kettinghouder is gemakkelijk te monteren en zorgt ervoor dat er te allen tijde een lichte spanning op de ketting staat, en deze niet los langs het rolgordijn komt te hangen.  

Koordhouder 

Ook voor jaloezieën leveren wij houders mee, deze worden ook wel koordkikkers genoemd. Goed om te weten: volgens de richtlijnen van de EN13120 horen koordhouders (net als kettinghouders) minimaal 150 cm boven de vloer te hangen en mogen ze niet bewegen of kunnen draaien. Houd hier dus rekening mee met de montage.  

Koordknoop/verbreekbare verbinder 

Onze jaloezieën komen standaard met een koordknoop of verbreekbare verbinder. Bij te veel druk aan het koord (bijvoorbeeld wanneer een kind hieraan trekt of hangt), zal de knoop of verbinder automatisch openklappen. Deze is hierna gemakkelijk weer door een volwassene te sluiten.  

kindveiligheid

Waar kun je zelf op letten? 

Met bovenstaande veiligheidssystemen proberen we onze raamdecoratie zo veilig mogelijk te maken. Om je kinderen zo onbekommerd mogelijk door het huis te laten banjeren is het aan te raden daarnaast ook de volgende punten in acht te nemen:

  • Houd de koorden en kettingen van je raamdecoratie zoveel mogelijk buiten bereik van kinderen (bijvoorbeeld door de meegeleverde houders op minimaal 150 cm hoogte te plaatsen). 
  • Zorg dat de koorden niet verstrengeld raken. 
  • Plaats bedjes en wiegjes op ruime afstand van ramen met jaloezieën en rolgordijnen.  

Nog vragen over de kindveiligheid van onze raamdecoratie? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!