Wat zijn inbetweens?

Inbetween gordijnen zijn steeds meer terrein aan het veroveren in gordijnen-land. Maar wat zijn inbetweens nou eigenlijk? En wat is het verschil met normale overgordijnen of vitrage? Vragen die we bij Home Raamdecoratie vaak krijgen. We vertellen je hierbij dan ook alles over inbetweens, zodat je zelf kunt bepalen of inbetween gordijnen de juiste keuze zijn voor jouw ruimte in huis.

Beste voorbeelden van inbetweens via deze link.

Inbetweens voor lichtinval en sfeer

Je had het misschien al geraden maar inbetweens zitten eigenlijk precies tussen gordijnen en vitrage in; zo creëren ze wel voldoende lichtinval in huis maar bieden tegelijkertijd beperkte inkijk van buitenaf. Inbetween gordijnen worden dan ook vaak gekozen voor bijvoorbeeld de woonkamer, waar je met mooie gekleurde gordijnen echt een verschil kan maken in sfeer en uitstraling.

Al zorgen inbetweens overdag voor voldoende privacy, kunnen ze ’s avonds (vanwege het kunstlicht binnen) toch wat moeilijker nieuwsgierige blikken van buitenaf tegenhouden. Om deze reden worden inbetween gordijnen vaak gecombineerd met bijvoorbeeld rolgordijnen, jaloezieën of zelfs overgordijnen.

Verschillen tussen inbetweens en vitrage

Vitrage en inbetweens lijken erg op elkaar; beiden zijn dun en soepel van stof, laten veel licht binnen, worden vaak gebruikt voor de woonkamer, en zijn beschikbaar in verschillende kleuren. Vitrage wordt echter minder vaak als opzichzelfstaande raamdecoratie gebruikt en sneller gecombineerd met overgordijnen. Dit komt omdat de stof zó dun is, dat het meer als sfeermaker dient dan als daadwerkelijk gordijn.

Inbetweens zijn vanwege de draad en dikkere weving echter net even wat voller dan vitrage. Met een mooie kleur inbetween gordijn creëer je dus snel veel uitstraling en sfeer in huis waarbij de semi-transparante stof ook nog eens mooi feeëriek licht de ruimte binnen laat. De stof is echter wel vol genoeg om tijdens warme zomerdagen voldoende bescherming te bieden tegen de zon.

Benieuwd hoe je je inbetweens en vitrage schoonhoudt en reinigt bij vlekken? Lees hier onze tips!

In welke ruimte in huis kies ik voor inbetween gordijnen?

Uiteraard is het helemaal aan jou waar in huis je welk type gordijnen wilt ophangen. Mocht je er echter niet uitkomen is onderstaand overzicht handig om bij de hand te houden wanneer je de keuze maakt voor raamdecoratie in huis:

Woonkamer

Zeer geschikt.
Evt. in combinatie met jaloezieën of overgordijnen voor optimale privacy.

Keuken

Geschikt.
Mooi bij hoge ramen. Combinatie met andere raamdecoratie is hier vaak niet nodig.

Slaapkamer

Geschikt.
Voor optimale verduistering het beste te combineren met rolgordijnen, jaloezieën of overgordijnen.

Badkamer

Minder geschikt.
Vanwege de vochtigheidsgraad is het aan te raden hier te kiezen voor bijvoorbeeld aluminium jaloezieën.

Kies de juiste plooi voor jouw inbetweens

Je bent eruit en hebt inmiddels besloten voor inbetween gordijnen te gaan; maar welke plooi kies je nu? Gordijnplooien geven de manier aan waarop de stof van het gordijn wordt gestikt, belangrijk dus om bij het aanschaffen van je inbetweens al duidelijk te weten wat de verschillen zijn. Zo wordt een enkele plooi slechts één keer gevouwen en gestikt, een dubbele plooi tweemaal en worden gordijnen met een waveplooi onder de gordijnrails aan zogenaamde “wave-runners” opgehangen. In principe zijn alle drie de opties prima geschikt voor inbetweens, al wordt er meestal gekozen voor een dubbele of wave plooi. Meer over de verschillende plooi-mogelijkheden lees je in deze blogpost.