Wat is vitrage

Vitrage is een sfeervolle en populaire raambekleding-keuze en geschikt voor meerdere ruimtes in huis. Met vitrage creëer je sfeer, licht en ruimte in je woning, terwijl je tegelijkertijd nieuwsgierige blikken van buitenaf tegenhoudt. Maar wat is vitrage precies? Moet vitrage altijd gecombineerd worden met overgordijnen? En wat is dan weer het verschil tussen vitrage en inbetweens? Antwoord op deze en meerdere vragen geven we je in dit artikel!

Toch nog iets niet duidelijk? Stel je vraag onder in de comments of neem contact op met 1 van onze medewerkers voor advies op maat!

Wat is vitrage precies?

Vitrage wordt ook wel glasgordijn of voile genoemd en is gemaakt van zeer lichte, bijna doorschijnende stof. Vanwege de transparantie van de stof laat vitrage veel licht door en zorgt tegelijkertijd ook voor aankleding en sfeer in huis. Daarnaast kun je door vitrage prima naar buiten kijken maar is dat andersom een stuk lastiger. Vitrage wordt vaak gecombineerd met een tweede gordijn of ander type raambekleding maar kan ook prima als enige vorm van raamdecoratie dienen.

Vitrage voor verschillende ruimtes in huis

Vanwege de transparante stof wordt vitrage vaak gebruikt in de woonkamer; hiermee creëer je veel lichtinval en doet je kamer al snel lekker ruimtelijk aan. De soepele stof zorgt daarnaast voor veel sfeer in huis en kan een kale ruimte al heel snel knus en warm doen laten aanvoelen. Vitrage is ook prima te gebruiken in bijvoorbeeld de slaap – of eetkamer. Er wordt dan wel vaak gekozen voor een tweede (over)gordijn om de kamer te kunnen verduisteren. Op zoek naar raamdecoratie voor in de badkamer of keuken? Neem dan eens een kijkje bij onze selectie rolgordijnen of jaloezieën!

Vitrage in combinatie met andere gordijnen, klik hier voor een mooie aanbiedingscode

Al heeft vitrage niet altijd iets extra’s nodig, kiezen veel mensen ervoor om vitrage te combineren met een tweede gordijn. Op deze manier profiteer je overdag van de lichtinval en ruimtelijke look & feel van vitrage, maar sluit je ‘s avonds wel je woonkamer af voor nieuwsgierige buren. Vitrage is namelijk vooral in de avond niet 100% “privacy-proof”, wanneer het buiten donker is en de lichten binnen aan gaan.

Vitrage wordt over het algemeen het meest gecombineerd met overgordijnen. De rijke en dikke stof van deze gordijnen houdt zonlicht en inkijk tegen, creëert veel sfeer in huis en werkt ook nog eens isolerend. Als je op zoek bent naar een iets dunnere en soepelvallende stof kunnen inbetween gordijnen een goede oplossing zijn. Inbetweens zijn net als vitrage licht van stof en laten veel licht door, maar zijn wel iets voller waardoor je profiteert van meer privacy en bescherming tegen de zon.

Leestip: Hoe houd ik mijn vitrage schoon?

Vitrage mogelijkheden

Hopelijk is het inmiddels duidelijk wat vitrage precies is. Wil jij ook vitrage in huis? Dan zul je allereerst een keuze in kleur moeten maken. De meeste vitrage is wit maar het is natuurlijk ook mogelijk om voor een andere kleur te kiezen zoals zwart of crème. Een goede optie als je je vitrage verder niet aankleedt met overgordijnen!

Naast keuze in kleur is het ook belangrijk om vooraf te bepalen in welke plooi je de vitrage laat stikken. Een gordijnplooi bepaalt onder andere hoe de stof valt en is dus best een belangrijke keuze om te maken. Voor vitrage wordt er vaak gekozen voor een dubbele plooi maar ook een wave plooi kan een prima keuze zijn en je ruimte een strakke look geven. Meer over de verschillen in gordijnplooien lees je hier in onze blogpost!