Studentenkamer inspiratie: Welke raambekleding kies je?

Raamdecoratie is – naast licht- de nummer 1 sfeermaker in iedere ruimte; dit geldt zeker ook voor een studentenkamer. Naast dat je raambekleding uitkiest aan de hand van esthetische overwegingen, is het ook goed om na te denken over de praktische zaken: wat zijn de meest voordelige opties bijvoorbeeld? Wij geven je tips en inspiratie voor het kiezen van de juiste raambekleding voor jouw studentenkamer!

Inspiratie tip 1: ga voor licht

De meeste studentenkamers zijn klein van stuk en voelen al snel donker en krap aan. Door je kamer zo licht mogelijk te maken, creëer je de illusie dat deze veel ruimer is dan de daadwerkelijke vierkante meters die hij telt. De meest voor de hand liggende manier om dit te doen, is door te kiezen voor witte raamdecoratie. Houd je van een industriële look en kies je liever voor zwarte jaloezieën of donkere gordijnen? Zorg er dan voor dat je de muren van je studentenkamer wit laat om alsnog een frisse en lichte ruimte te creëren.

Naast de kleur van je raambekleding, draagt licht van buiten ook bij aan het ruimtelijke gevoel in een kamer. Voor een combinatie van privacy en voldoende licht is het aan te raden te kiezen voor jaloezieën, duo rolgordijnen, vitrage of inbetween gordijnen.

Inspiratie tip 2: kies voor privacy

We noemden het hierboven al even; ook privacy is een belangrijke factor om mee te nemen in de keuze voor raambekleding. Naast dat je in een studentenkamer studeert, eet en woont, is het tevens de plek om in te slapen en te feesten. Daarbij woon je waarschijnlijk met meerdere huisgenoten in één huis en is het fijn je af en toe terug te kunnen trekken. Jaloezieën zijn hier uitermate geschikt voor; door ze naar achteren te kantelen onttrek je jouw kamer in één keer aan de blikken van nieuwsgierige buren. Ook vitrage en inbetween gordijnen houden jouw kamer overdag afgesloten van buiten, echter is het voor de avond aan te raden deze te combineren met een extra overgordijn of rolgordijn.

Inspiratietip 3: houd het praktisch

Laten we eerlijk zijn: geen student heeft tijd en zin om zijn/haar studentenkamer dagelijks te moeten schoonmaken. Kies daarom voor raamdecoratie dat makkelijk schoon te houden is, zoals gordijnen of aluminium jaloezieën. Daarnaast is het ook goed om na te denken over de montage; tenzij je een handige ouder/buurman/huisgenoot hebt zul je zelf aan de slag moeten. Gordijnen zijn wat dit betreft ideaal, en hangen binnen enkele minuten al aan jouw ramen.

Inspiratietip 4: denk aan je nachtrust

Slaap is belangrijk en zeker voor een drukke student. Je wilt dan ook absoluut niet ’s ochtends vroeg gewekt worden door fel zonlicht wanneer je nog uren zou kunnen blijven liggen. Al houden jaloezieën en rolgordijnen flink wat licht tegen, zijn verduisterende overgordijnen of vouwgordijnen de beste keuze als het aankomt op een goede nachtrust. Kies je toch voor rolgordijnen of jaloezieën? Combineer deze dan met een verduisterend gordijn of bevestig ze op het kozijn voor zo min mogelijk lichtkieren.

Inspiratietip 5: wees prijsbewust

Het mooie van raamdecoratie is dat het helemaal niet zo duur hoeft te zijn. Let je op de prijs en wil je jaloezieën in je studentenkamer? Kies dan voor aluminium! Ook rolgordijnen en vouwgordijnen passen vaak prima in een studentenbudget, helemaal als je besluit deze zelf te monteren. Liever gordijnen? Ga dan voor een enkele plooi, hierbij verbruik je minder stof dan met bijvoorbeeld een dubbele plooi en betaal je dus ook minder. Dikke gordijnen werken daarnaast isolerend, zodat je kamer goed warm blijft zonder veel te hoeven stoken.