Raambekleding reinigen | Hoe houd je je raamdecoratie schoon?

Raambekleding heeft niet heel veel onderhoud nodig, echter is het wel belangrijk om je gordijnen, jaloezieën of vouwgordijnen eens in de zoveel tijd schoon te maken. Daarnaast is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je raambekleding het beste reinigt wanneer je te maken krijgt met vlekken of vuil. In dit artikel geven we je tips voor het reinigen van je raambekleding – van gordijnen en rolgordijnen tot jaloezieën! Check hier ook voor acties. 

Gordijnen reinigen

Het zal misschien niet snel bij je opkomen om je gordijnen te reinigen als er geen vlekken of viezigheid te zien is. Maar een opfrisbeurt één keer in de zoveel tijd kan absoluut geen kwaad en hoeft niet zo moeilijk te zijn; in de zomer hang je je gordijnen namelijk makkelijk even buiten. Voor het verwijderen van stof is het ook mogelijk met een plumeau langs de gordijnen te gaan, zo gedaan en een makkelijke manier om je overgordijnen of inbetweens op te frissen!

Wil je jouw gordijnen grondiger schoonmaken? Bijvoorbeeld vanwege hardnekkige vlekken of vuil? Probeer je gordijnen dan eerst zelf te wassen! Al onze gordijnen komen met een wasvoorschrift en het is dan ook verstandig deze goed te volgen. Daarnaast raden we aan ieder gordijndeel apart te wassen zodat je wasmachine niet te vol raakt (maximaal 2/3), en centrifugeren uit te zetten. Daarbij is het verstandig om vooraf de haken van je gordijnen te verwijderen zodat deze niet loskomen tijdens het reinigen.

Niet gelukt om de vlekken uit je gordijnen te krijgen? Breng ze dan naar een stomerij en laat deze het nogmaals proberen!

Tip: overgordijnen zijn over het algemeen gemaakt van dikke stof en kunnen wel wat hebben, maar vitrage en inbetweens zijn vaak wat gevoeliger. Stop deze bij het wassen dan ook in een waszak of kussensloop voor optimale bescherming!

Samenvatting:

 1. Hang je gordijnen buiten voor een snelle opfrisbeurt
 2. Neem stof af met een plumeau
 3. Reinig je gordijnen in de wasmachine – volg hierbij nauwkeurig de wasvoorschriften
 4. Stop je gordijnen nooit in de droger en zet de centrifuge uit bij het wassen
 5. Stop je inbetweens of vitrage in een beschermende zak voordat je ze wast
 6. Breng gordijnen naar de stomerij bij hardnekkige vlekken

Jaloezieën reinigen

Jaloezieën zijn heel makkelijk schoon te houden, en dus ideale raambekleding voor drukke huishoudens of studenten! Aluminium jaloezieën zijn waterbestendig en kunnen dus met een vochtige doek gereinigd worden. Hierbij kom je met water al een heel eind maar is het ook mogelijk een klein beetje allesreiniger te gebruiken. Laat je lamellen goed drogen en reinig ze regelmatig (+/- 1 keer in de 2 maanden), om te voorkomen dat de stof zich aan de raambekleding hecht.

Houten jaloezieën zijn het best te reinigen met een plumeau, even een werkje maar wel makkelijk en effectief. Ook een stofzuiger met kleine borstelkop kan gebruikt worden, let hierbij wel op dat deze zacht en schoon is om beschadigingen tegen te gaan.

Tip: Weinig tijd voor het reinigen van je jaloezieën? Overweeg dan een jaloezie-borstel te kopen, deze reinigt meerdere lamellen in 1 en zo ben je in slechts enkele minuten klaar!

Samenvatting:

 1. Reinig je aluminium jaloezieën met een vochtige doek, eventueel met een beetje allesreiniger
 2. Maak je jaloezieën regelmatig schoon om te voorkomen dat stof zich aan de lamellen hecht
 3. Reinig je houten jaloezieën met een plumeau of zachte kleine borstelkop
 4. Gebruik eventueel een jaloezie-borstel bij weinig tijd

Vouwgordijnen reinigen

Vouwgordijnen zijn makkelijk af te nemen met een plumeau, en kun je eventueel buiten hangen in de zomer voor een snelle opfrisbeurt. Heb je te maken met vlekken of wil je jouw vouwgordijnen grondig reinigen? Dan kan dit in de wasmachine!

Haal voor het wassen de stof eenvoudig los van het klittenband en verwijder de koorden en dwarslatjes aan de achterkant van de gordijnen. Vouwgordijnen zijn prima schoon te maken in de wasmachine, mits je de wasvoorschriften goed volgt. Dit betekent onder andere wassen op een lage temperatuur, zonder centrifugeren en met wasmiddel voor fijne was. Ook is het belangrijk je vouwgordijnen aan de lucht te laten drogen en ze niet in de droger te stoppen.

Durf je het niet aan of zijn je vlekken te hardnekkig? Breng je vouwgordijnen dan naar de stomerij!

Samenvatting:

 1. Neem stof af met een plumeau of hang je vouwgordijnen buiten om ze te laten luchten
 2. Stop je vouwgordijnen in de wasmachine en volg bijgeleverde wasvoorschriften
 3. Stop je raambekleding niet in de droger
 4. Breng je vouwgordijnen bij hardnekkige vlekken naar de stomerij

Check hier voor een prima oplossing!

(Duo) rolgordijnen reinigen

Rolgordijnen zijn – net als jaloezieën heel makkelijk te onderhouden. Bij stof even afnemen met een plumeau, droge doek of stofzuiger en klaar is Kees! Heb je te maken met vlekken op je rolgordijn? Bijvoorbeeld door vieze vingers of door het morsen van etenswaren? Probeer deze er dan eerst uit te krijgen met een vochtige doek. Mocht dit niet lukken, kun je proberen wat grondiger te werk te gaan. Hiervoor zul je je rolgordijn moeten loshalen en uitrollen op een vlakke ondergrond. Maak een sopje met water (lauw) en mild wasmiddel en dep dit op je rolgordijn met een zachte spons. Heb je een bad? Dan kun je je rolgordijn ook in je sopje laten weken voor +/- een half uur (check even de wasvoorschriften voordat je dit doet!). Laat je rolgordijn na het schoonmaken eerst volledig opdrogen voordat je deze weer oprolt en in het kozijn hangt.

Let op: duo rolgordijnen kunnen over het algemeen niet tegen water. Houd het bij duo rolgordijnen dan ook bij de plumeau of droge/lichtvochtige doek!

Is het niet gelukt om de vlekken uit je rolgordijn te verwijderen? Breng deze dan naar de stomerij!

Samenvatting:

 1. Neem stof af met een plumeau, droge doek of stofzuiger
 2. Probeer vlekken te verwijderen met lichtvochtige (duo rolgordijnen) of vochtige (rolgordijnen) doek
 3. Dep de vlekken met een sopje van lauwwarm water en mild wasmiddel. Niet geschikt voor duo rolgordijnen
 4. Breng je rolgordijnen naar de stomerij bij hardnekkige vlekken

Dit waren onze tips met betrekking tot het reinigen van raambekleding! Al heeft raamdecoratie over het algemeen weinig onderhoud nodig, raden we aan toch regelmatig een stofdoek of plumeau langs je gordijnen of jaloezieën te halen om stof te verwijderen. Houd daarbij vooraf ook al rekening met de plaatsing van je raambekleding; zo is het bijvoorbeeld niet handig gordijnen in de keuken of badkamer te hangen in verband met vocht en vuil. Daarnaast is het absoluut noodzakelijk de wasvoorschriften goed te lezen voordat je aan de slag gaat met reinigen; niet iedere stof is namelijk hetzelfde en kan evenveel aan.