In de zoektocht naar geschikte gordijnen ben je vast tegen de term ‘enkele of dubbele plooi’ aangelopen. Een gordijnplooi bepaalt onder andere hoe de stof van een gordijn valt, hoe donker je kamer wordt én wat de uiteindelijke kosten zullen zijn. Best een belangrijke keuze dus! Om meer inzicht te geven in de wereld van gordijnplooien, zetten we hier de verschillen in enkele en dubbele plooien uiteen. Ook leggen we meer uit over de wave plooi – een minder traditionele keuze maar zeer geschikt voor een strakke en moderne look in huis.
Klik hier voor een mooie kortingscode voor he raamdecoratie!
Enkele of dubbele plooi
Hoe een gordijn valt is afhankelijk van het type plooi – oftewel op welke manier het gordijn aan de gordijnrails of (rail)roede wordt bevestigd. De meest gekozen manier is een enkele of dubbele plooi, waarbij de stof één of twee keer wordt gevouwen en gestikt. Een plooi kan veel verschil maken in sfeer en licht, en om deze reden zijn beide plooien ook niet altijd geschikt voor ieder type gordijn. We leggen hier de verschillen uit.
Enkele plooi
Bij een enkele plooi wordt de stof van een gordijn (de naam zegt het al) één keer gevouwen en gestikt. Dit zorgt voor een soepel vallend gordijn, en om deze reden wordt een enkele plooi dan ook vaak gebruikt voor zwaardere stoffen. Denk hierbij aan gevoerde en verduisterende overgordijnen, velours en linnen. Ook voor bedrukte gordijnen (bijvoorbeeld in een kinderkamer) kan er het beste gekozen worden voor een enkele plooi, op deze manier blijft de print namelijk het beste zichtbaar.
Hoe meer plooien een gordijn heeft, hoe voller de uitstraling uiteindelijk wordt. Het nadeel van een enkele plooi is dat de golvende banen onderaan niet meer tot hun recht komen en soms zelfs helemaal verdwijnen. Om deze reden raden we bij gordijnen langer dan 2.5 meter aan om niet voor een enkele plooi te kiezen.
Voordelen enkele plooi
- Maakt dat het gordijn soepel valt
- Houdt prints zichtbaar
- Voordelig (weinig stofverbruik)
Nadelen enkele plooi
- Niet geschikt voor lange gordijnen (+ 2.5 meter)
- Geeft een minder volle uitstaling dan de dubbele plooi
Meest gebruikt voor
- Overgordijnen (gevoerd en verduisterend)
- Gordijnen met print
Dubbele plooi
In tegenstelling tot bij een enkele plooi, worden dubbele plooien over het algemeen minder vaak gebruikt voor zware stoffen zoals (verduisterende) overgordijnen. De gordijnstof wordt hier namelijk wat stugger door en het pakket gordijnen bij openen erg dik. Dubbele plooien zijn aan de andere kant wel heel geschikt voor soepele stoffen zoals lichte overgordijnen, vitrage en inbetweens. Een dubbele plooi creëert namelijk een volle en luxe uitstraling, en behoudt de gelijkmatige banen vaak tot aan de grond. Voor lange gordijnen (+2.5 meter) is een dubbele plooi dus absoluut aan te raden.
Een dubbele plooi wordt twee keer gevouwen en gestikt, logischerwijs wordt er voor deze gordijnen dus meer stof gebruikt. Een gordijn met een dubbele plooi valt dan ook iets duurder uit dan een enkele plooi.
Voordelen dubbele plooi
- Creëert een rijke en volle uitstraling
- Geschikt voor lange gordijnen
Nadelen dubbele plooi
- Meer stofverbruik
- Minder geschikt voor zware stoffen
Meest gebruikt voor
- Lichte overgordijnen
- Inbetween gordijnen
- Vitrage
- Alle gordijnen langer dan 2.5 meter
Een derde optie: de wave plooi
Naast de enkele en dubbele plooi, begint de wave plooi steeds meer terrein te veroveren in gordijnen-land. Gordijnen met een wave plooi worden door middel van een systeem van “waverunners” opgehangen aan de gordijnrails. Deze runners blijven op gelijke afstand met elkaar verbonden waardoor de gordijnplooien in regelmatige banen blijven hangen. Dit creëert een moderne look, waarbij zelfs het meest stugge gordijn nog strak en soepel valt.
Wave plooien zijn geschikt voor elk type stof. Omdat het gordijn bij een wave plooi onder de rails hangt, zorgt dit echter wel voor minder verduistering in de kamer. Gordijnen met wave plooien komen het best tot hun recht in een modern ingerichte woning en vallen het mooist uit bij kamerhoge gordijnen.
Voordelen wave plooi
- Geschikt voor vrijwel ieder type gordijn
- Creëert een moderne en strakke look vanwege de gelijkmatige golven
Nadelen wave plooi
- Gordijn hangt onder de rails waardoor deze minder verduistert
Meest gebruikt voor
- Vitrage
- Inbetween gordijnen
- Overgordijnen
Gordijnplooien: een korte samenvatting
Bij het uitkiezen van een geschikt gordijn moet er automatisch nagedacht worden over het type gordijnplooi. Een enkele en dubbele plooi zijn de meest gangbare opties en kennen hun eigen voor-en nadelen. Zo valt een enkele plooi soepel, maar heeft deze tegelijk ook een minder rijke uitstraling dan de dubbele plooi. Om deze reden wordt een enkele plooi dan ook voornamelijk gebruikt voor gordijnen in de slaap-of kinderkamer. Een dubbele plooi (ook wel vlinderplooi genoemd) creëert een vol gordijn en diepere banen tot aan de grond, maar is iets minder geschikt voor stugge gordijnen met dikke voering. Voor gordijnen langer dan 2.5 meter is het altijd aan te raden voor een dubbele plooi te kiezen. De strakke wave plooi zorgt voor gelijkmatig vallende banen en een moderne uitstraling. Dit type plooi kan gebruikt worden voor verschillende stoffen maar verduistert minder dan een enkele of dubbele plooi, aangezien het gordijn standaard onder de rails wordt bevestigd.
Op zoek naar de juiste gordijnen op maat?
Home Raamdecoratie biedt een brede selectie aan vitrage, inbetween gordijnen en overgordijnen. Ieder type gordijn kent zijn eigen kwaliteiten en kan een ruimte veel bieden: verduistering bijvoorbeeld, of sfeer, geluidsdemping en/of privacy. Ben je er nog niet helemaal over uit welk gordijn het beste past bij de verschillende ruimtes in jouw woning? Laat ons dan helpen en lees meer over de verschillen, overeenkomsten en voor – en nadelen van verschillende gordijntypes:
- Meer lezen over vitrage
- Meer lexzen over inbetween gordijnen
- Meer lezen over overgordijnen
- Meer lezen over het reinigen van jouw gordijnen