Checklist voor het inrichten van je nieuwe huis

Het inrichten van een nieuw huis geeft de mogelijkheid om met een schone lei te beginnen en je inrichting en stijl helemaal opnieuw te bepalen. Heel leuk maar ook overweldigend; wat als je de verkeerde keuzes maakt en de komende jaren ontevreden bent met de inrichting van je woning? Door je te houden aan een stappenplan bewaar je het overzicht en wordt het steeds duidelijker welke richting je op gaat, wat je stijl is en welke meubels en decoratie daarbij passen. Home Raamdecoratie helpt je hierbij alvast op weg met een volledige checklist voor het inrichten van je nieuwe huis.

1. Bepaal je stijl en maak een moodboard

Stap 1 van deze checklist voor het inrichten van je nieuwe huis is misschien wel de leukste:
urenlang Pinteresten, woonmagazines uitpluizen en inspiratie opdoen in hotels, bij vrienden en bij familie. In deze fase is het nog niet van belang om precies te weten wat je wilt, het gaat er juist om dat je een algemeen idee krijgt van de kleuren, stijlen en meubels die je aanspreken. Wanneer je een selectie overhoudt is het handig dit te bundelen op een moodboard; deze knutsel je zelf in elkaar op een stuk karton of fabriceer je met een handige app zoals GoMoodboard of Canva. Op basis van dit moodboard ga je uiteindelijk de stijl en kleuren van je woning bepalen.

2. Meten is weten

Na het bepalen van de stijl is het handig om te weten wat er daadwerkelijk gaat passen in je nieuwe huis. Vraag een plattegrond op en vul deze in, of ga zelf met een meetlint aan de slag en creëer een 3D plattegrond online. Met een tool als bijvoorbeeld Roomstyler is een ontwerp in een handomdraai gemaakt en kun je alvast virtueel gaan schuiven met meubilair.

3. De vloer en muren als basis

Een bijkomstig voordeel van het inrichten van een nieuwe woning, is dat je nog alle kanten op kunt met de vloer en de muren zonder dat er al decoratie in de weg staat. Een vloer vormt het fundament voor de rest van je inrichting en blijft als het goed is jaren liggen, laat je dan ook niet leiden door modegrillen of keuzes van anderen! Zo is een vissengraatvloer misschien wel veel te druk in jouw kleine appartement of past het totaal niet bij je moodboard en stijl, denk hier goed over na.

Witte muren creëren daarbij een rustige basis en zorgen automatisch voor veel licht in huis. Wanneer je toch graag kleur of behang op de muren aanbrengt is het aan te raden vooraf kleurstaaltjes aan te vragen en rustig te beginnen, je kunt later altijd nog kiezen voor een donkere kleur of opvallend patroon.

4. Kies de juiste raamdecoratie

Raambekleding is een echte sfeerbepaler in huis en er zijn ontzettend veel mogelijkheden om uit te kiezen. Vitrage, gordijnen, jaloezieën, rolgordijnen…het kan misschien in 1e instantie overweldigend aanvoelen. Probeer vooraf goed te bepalen welke functie je raamdecoratie gaat bekleden, en ga dan bekijken welke opties er zijn. Wil je verduistering in de slaapkamer maar veel lichtinval in de woonkamer? Privacy in de badkamer en sfeer in de kinderkamer? Het kan allemaal!

5. Inboedel inventarisatie

Met punt vijf op deze checklist ga je je richten op de decoratie van je nieuwe huis. En al is het misschien verleidelijk om alles nieuw aan te schaffen, zijn er maar weinig huishoudens die een ongelimiteerd budget hebben. Houd je moodboard dus bij de hand en loop een rondje door je huidige woning; welke meubels en accessoires passen bij de stijl van je nieuwe huis en kunnen nog wel even mee?

6. Basismeubels eerst

Accessoires, kastjes en planten zijn leuk om mee te stylen maar ook bij het plaatsen en aanschaffen van je meubels geldt: begin met de basis. Start hierbij met het uitzoeken van een bank, eettafel, bed en kast en werk daar verder omheen. Basis meubelstukken gaan over het algemeen jaren mee en het kan dus ook handig zijn om te kiezen voor neutrale kleuren en materialen.

Tip: houd je het graag rustig in huis? Kies dan voor grote basismeubels en beperk de hoeveelheid accessoires. Zie deze link voor mooie voorbeelden.

7. Verlichting en aankleding

De laatste stap op deze checklist; je bent bijna klaar met het inrichten van je nieuwe huis! Nu is het tijd voor de aankleding en hier kun je wel maanden (soms jaren) over doen, mits je dat leuk vindt natuurlijk.

Allereerst verlichting: het bepalen van lichtpunten in je woning kan zo gebeurd zijn, maar soms kom je er pas na een aantal maanden achter wat je favoriete leeshoekje is en waar je nog wat licht kan gebruiken. Start dus ook met (komt ‘ie weer) de basisverlichting zoals bijvoorbeeld de lampen in je keuken, slaapkamer en badkamer, en werk vanaf hier verder door de rest van je huis. Stijl je woning hierna af met persoonlijke accessoires, kleine meubels en planten en voilà: je kunt heerlijk gaan genieten van je nieuwe huis!

Het inrichten van je nieuwe huis kan een leuk en bijzonder proces zijn, mits je goed georganiseerd te werk gaat. Houd naast bovenstaande checklist ook altijd rekening met je budget en maak er vooral iets leuks van! Home Raamdecoratie helpt je graag met advies voor verschillende soorten raambekleding; of je nou iets zoekt in de woon,- slaap,- of badkamer.

Aanbiedingen via deze link te checken.