5 tips voor een hotel chique interieur

Ken je dat? Dat je in een hotel overnacht en direct voelt: “hier zou ik wel willen wonen”? Of “dit interieur wil ik ook wel in huis”? Met een aantal basistips is het voor iedereen mogelijk ook thuis een hotel interieur te creëren. Vind hier onze 5 tips voor een hotel chique interieur, uiteraard met extra nadruk op luxe raamdecoratie! Meer lezen over hotel chique, klik dan op deze link.

1. Weinig rommel, veel lef in een hotel interieur

Accessoires kunnen een huis knus en sfeervol maken maar pas op dat je hierin niet te ver gaat: een luxe hotel interieur is altijd opgeruimd en strak. Iets wat je met veel “rommeltjes” al snel tenietdoet. Wat geldt voor accessoires en spullen, geldt aan de andere kant niet voor de vloer, muren en meubels. Die witte, standaard hotelkamers hebben natuurlijk niet de inrichting waar jij zo verliefd op bent geworden. Voor een echte “hotel-feel” ga je dan ook voor drukke prints, veel kleur, verschillende stoffen en zoek je net dat randje kitsch op.

2. Kies voor luxe materialen & stoffen

Wat wil je nabootsen van een hotel interieur? Het gevoel van luxe natuurlijk! Dit realiseer je door te kiezen voor rijke stoffen zoals satijn, velours en fluweel. Ook overmatige verlichting, blinkende materialen (goud & koper) en donkere gladde meubels dragen bij aan die rijke uitstraling. Blijf daarentegen weg van ruwe onbewerkte materialen en stoffen (zoals beton of linnen) om dat luxe gevoel in huis vast te houden.

3. Boots een hotel interieur na met diepe kleuren

Felle kleuren in huis kunnen je inrichting een “boost” geven maar doen niet persé luxe aan. Om deze reden zul je in de meeste hotels juist diepe, donkere en volle kleuren tegenkomen zoals bordeauxrood, okergeel, mosgroen, donkerblauw en dieporanje. Om goed te kunnen bepalen welke kleuren het beste bij elkaar passen, is het handig vooraf een moodboard te maken en kleurstalen te bestellen voordat je je meubels, verf en stoffen daadwerkelijk aanschaft.

4. Hotel chique met exotische componenten

Bij tip 1 spraken we over drukke prints en veel lef. Dit vind je in een typisch hotel interieur vaak terug in de exotische muren, waarbij je kunt denken aan dierenprints of jungle illustraties. Vind je dit wat spannend of heftig voor in de woonkamer? Ga dan voor 1 muur op bijvoorbeeld de gang, in de slaapkamer of op je thuiskantoor. Andere exotische componenten vind je terug in luxe vazen met grote planten, kleden uit het Midden-Oosten en meubelstukken in de vorm van dieren.

5. Combineer klassiek & modern voor een Art Deco twist

Bij het creëren van een luxe hotel inrichting wil je op zoek gaan naar een aantal klassieke meubelstukken; echte “eyecatchers”. Denk hierbij aan een mooi dressoir of bijzondere salontafel. Door dit te combineren met moderne meubelstukken, diepe kleuren en gewaagde prints beweeg je je al snel richting de Art Deco stijl; een type decoratie die patronen, lijnen en grafische prints benadrukt.

 

Raamdecoratie voor een hotel chique interieur

Nu je de basisregels kent voor het creëren van een hotel interieur, willen we het graag met je hebben over nog een ander belangrijk component om rekening mee te houden: raamdecoratie. Raambekleding is de basis van een interieur en kan richting geven aan je woonstijl: zo stralen dikke overgordijnen luxe uit, terwijl een Scandinavisch interieur vraagt om rustige, witte jaloezieën of rolgordijnen. Ben je op zoek naar een hotel chique interieur? Dan wil je je focus leggen op de volgende typen raamdecoratie:

Luxe gordijnen voor een hotel interieur

Een luxe hotel zal over het algemeen voornamelijk gebruik maken van gordijnen als vorm van raamdecoratie. Hier zijn meerdere redenen voor. Uiteraard helpen dikke, verduisterende overgordijnen aan een goede nachtrust, waardoor zelfs overdag nog met gemak een middagdutje gedaan kan worden. Naast deze praktische reden stralen dikke en zware gordijnen ook luxe uit, waarbij er vaak gebruik wordt gemaakt van velours of fluwelen stoffen. Door ook in dit geval te kiezen voor diepe donkere kleuren zoals mosgroen of bordeauxrood, creëer je al heel snel een rijke uitstraling in iedere kamer van het huis. Kies je voor overgordijnen in de woonkamer? Combineer deze dan met lichte raambekleding zoals vitrage, zodat je je overgordijnen overdag gewoon open kunt houden en hierbij geniet van natuurlijk daglicht in huis zonder veel inkijk.

Meer lezen over vitrage

Tip: wil je jouw overgordijnen een moderne twist geven? Kies dan voor een wave plooi, waarbij de stof ónder de rails wordt gehangen voor gelijkmatige banen. Een dubbele plooi is ook een veelgemaakte keuze, al is deze manier van stikken minder geschikt voor zware stoffen. Meer over gordijnplooien lees je in onze blog Gordijnplooien | Welke opties zijn er?”.  

Chique jaloezieën voor een hotel interieur

Juist als je al veel van de ruimtes in huis hebt bekleed met gordijnen, zijn jaloezieën een welkome afwisseling. Hierbij speelt lichtinval een grote rol. Met jaloezieën bepaal je namelijk zelf heel makkelijk hoeveel licht en inkijk je binnenlaat. Door te kiezen voor houten lamellen geef je je kozijnen automatisch een luxe uitstraling, helemaal als je kiest voor donkere tinten zoals zwart of antraciet.

Rolgordijnen voor een hotel interieur

Wellicht denk je bij rolgordijnen niet direct aan luxe, maar daar kun je je nog wel eens goed in vergissen! De strakke lijnen van rolgordijnen geven een moderne look aan je interieur(zie tip 2), zonder goedkoop of saai over te komen. Daarnaast is er te kiezen uit een ruime kleur-selectie wat ervoor zorgt dat je jouw gewenste stijl en moodboard gewoon kunt doortrekken naar je raambekleding. Op zoek naar de ultieme luxe uitstraling? Kies dan voor lichtdoorlatende rolgordijnen in combinatie met donkere houten kozijnen en een gesloten cassette. Ook het “in de dag” ophangen van je rolgordijnen draagt bij aan een luxe en moderne uitstraling. Meer hierover lees je in dit artikel.